tiistai 1. joulukuuta 2015

1. luukku - vegaaniset piparkakut.

Tykkään kokeilla uusia juttuja ja tänä vuonna testattiin perinteistä piparkakkutaikinaa vegaaniversiona, Chocochilin ohjetta mukaillen. En tiedä, olisinko huomannut taikinan vegaanisuutta, ellen olisi sitä tiennyt. Piparkakut onnistuivat siis vallan hyvin näinkin ja vegaaniversio sopii siis tietysti myös kananmuna- tai maitoallergikollekin. Mausteita voi laittaa oman maun mukaan, minä upotin taikinaan kaikkia joulumausteita mitä kaapista löysin.


Vegaaniset piparkakut (ihan överi määrä, tee puolikas taikina ellet ole suurkuluttaja)

2 dl tummaa siirappia
2 dl (ruokokide/fariini)sokeria
250 g vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon leivontamargariini 80%)
2rkl kanelia
1rkl inkivääriä
1rkl pomeranssinkuorta
1rkl neilikkaa
1rkl kardemummaa
2 dl kaurakermaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
11-12 dl vehnäjauhoja
(sokerikuorrutetta koristeluun)

Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja margariini. Lisää mausteet ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, välillä sekoitellen.

Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kaurakerma. Sekoita sooda ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita jauhoseos nesteeseen muutamassa erässä.

Anna taikinan vetäytyä kylmässä yön yli ja leivo pipareiksi seuraavana päivänä.
Ota taikina huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomista. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla noin 2 mm paksu levy ja painele muotilla kuvioita taikinaan.

Paista pipareita 200 asteessa 5-7 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti