keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

10kk

Tällä kertaa tämmöinen megapostaus meidän kuulumisista! 10kk tulee täyteen oikeasti vasta ylihuomenna, mutta tänään oli sopiva hetki kirjoitella. Saapi itelleenkin arkistoitua vähän muistoja siitä, missä esikoinen on tämän ikäisenä on mennyt..

HAMPAAT
Ensimmäiset kaksi alahammasta pamahtivat samaan aikaa 8,5kk:n iässä. Nyt ylärivistössä näkyy olevan kolmas hammas tulossa läpi. Hampaiden harjaus on alkanut odotusten vastaisesti hyvin.

POTTA
Innostuin kestovaippailusta niin totaalisesti, että vauvan vessahätäviesti meni meiltä jotenkin ihan ohi. Myöhemmin kun yritin pissattaa pöntön ja lavuaarin päällä, niin eihän siitä mitään tullut. Pottailua ollaan kuitenkin nyt harjoiteltu ja se on lähtenyt sujumaan ihan hyvin. Aluksi poikanen ei innostunut pottailusta ollenkaan, joten edettiin aika hissukseen, mutta kuitenkin niin, että päivittäin potta otettiin esille. Jossain vaiheessa potalla istuminen alkoi olla jo ihan mielekästä, ja tönötettiin siinä hetki leluja ja kirjoja ihmetellen. Meni kuitenkin varmaan kuukausi, ennen kuin poikanen tajusi, että pissata voi muuallekin kuin vaippaan (tai lattialle...). Nykyään pissat tehdään pottaan, jos vaan ajoitus on oikea. Varmimmin potatus onnistuu heti poikasen herättyä. Mitään tuhdimpaa tavaraa ei olla pottaan onnistuttu vielä saamaan, mutta en ole ottanut asiasta ressiä. Kehutaan tietysti paljon, jos pottaan jotain tulee, mutta jos ei tule niin se ei haittaa, eikä siitä tehdä numeroa.


VERBAALIAKROBATIA
Olen huomannut, että poikanen on alkanut tunnistaa joitain sanoja. Pupu, nenä, (kylpy)ankka.. Sanavarasto on täyttynyt erilaisilla tavuilla. Juttuja minityypillä riittää, mutta ei me niistä tajuta kyllä vielä yhtään mitään

LIIKKUMINEN
Motorinen kehitys on ollut aika verkkaista. Kovaa vauhtia ryömitään, konttausasentokin löytyy, mutta poikanen ei kuitenkaan etene kontaten. Polviseisontaan noustaan tukea vasten. Tyyny ja peittokasojen ym. muiden esteiden yli kiipeileminen on huippuhauskaa! Pojalla on jäntevät jalat, vaikkei tyyppi osaakaan nousta itse seisomaan saati laskeudu omatoimisesti alas, tönötti hän tukea vasten pystyssä jo joskus ennen joulua. Istuminen on vielä vähän hakusessa. Tai siis kyllä meillä istutaan, mutta poikanen ei osaa mennä itse istumaan, eikä horjahtaessa ota yhtään vastaan. Mutta omaan tahtiin edetään niin kuin tähänkin mennessä. (:SAFKAAMINEN
Meillä syödään sekä sormiruokaa että soseita hyvällä ruokahalulla. Kiinteät aloitettiin n. 6kk iässä sormiruokaillen ja pian sen jälkeen poikasella olikin (suolaa, sokeria ja maitotuotteita lukuunottamatta) sama ruokavalio kuin meillä vanhemmillakin. Hapanmaitotuotteita ollaan aloiteltu tällä viikolla. Päivään mahtuu neljä kunnon ateriaa, aamulla ja illalla puuroa ja päivällä 2 lämmintä ruokaa. Näiden lisäksi menee välipalana hedelmiä, talkmuruja ym. pientä sormiruokaa. Lusikan käyttö onnistuu, kunhan joku täyttää sen valmiiksi (yleensä meillä 2 lusikkaa, joista vuorotellen täytän toisen ja annan poikaselle). Maitomäärät ovat kiinteiden myötä vähentyneet, mutta edelleen maitoa menee useamman kerran päivässä. UNI
Päikkärit meillä nukutaan vähän vaihtelevasti. Välillä mennään yksillä pitkillä päikkäreillä sujuvasti, välillä taas ollaan jo ennen puolta päivää niin känkkäränkkää, että aamupäivään mahtuu lisäksi yhdet pikapäikkärit. Vaihtelee ihan päivästä riippuen.

Päiväunirytmin vaihtelusta huolimatta yöunille poikanen on käynyt jo pitemmän aikaa viimeistään puoli kahdeksalta! Siis puoli kahdeksalta, wuhuu! Herätys on noin klo 7! Mä olen NIIN iloinen helpottuneista yöunista, joille poikanen ei tahtonut alkuaikoina nukahtaa ollenkaan, ja unta riitti maksimissaan sen 7-8h. Pikkuvauvat muka nukkuu paljon.. ja höpöhöpö! Tää vaaperon unirytmi sen sijaan sopii mulle mainiosti! Voi kun tätä jatkuisi vielä pitkään.. yöheräämisiä tulee yleensä 0-2, välillä touhukas poikanen rysähtää unissaan pinniksen laitaa päin, menee ihan solmuun tms. Nukahtaa kuitenkin yleensä itekseen tai silityksiin. Jos uni ei millään meinaa jatkua niin ollaan annettu yömaitoa, mutta hyvin harvoin sitä enää tarvitsee.

SAIRASTELUT
Imetys loppui n. 7,5kk:n iässä. En tiedä oliko asialla vaikutusta vai ei, mutta heti sen jälkeen poikanen sairasti ensimmäisen räkätautinsa ennen joulua. Alkuvuosikin on ollut flunssantäyteinen. Heti kun ollaan paranemaan päin, perhekahvilasta tms. saadaan taas uusi tartunta. Mitään isompia sairasteluita ei kuitenkaan ole ollut (kopkop) ja poikanen on pysynyt pääosin hyväntuulisena flunssista ja hampaiden puhkeamisista huolimatta.


10KK 
poikanen on iloinen, nauravainen ja touhukas. Vähän herkkis, mutta voimakastahtoinen. Edelleen pieni, sosiaalinen seuramies, joka ei pahemmin vierasta. Tai jos vierastaa, niin hetkän päästä leikkii jo iloisesti vieraidenkin kanssa. Muskarissa, perhe- ja kantoliinakahviloissa käydään silloin tällöin. Elektroniikka kiinnostaa, kaappien ja laatikoiden tyhjentäminen on mieluisaa puuhaa. Parhaita juttuja ovat (tai olisivat..) roskiskaappi, kengänpohjat, tiskikone, pyykkihuolto, vessan tutkiminen. Niin, ja tavaroiden tiputteleminen pöydältä. Epämieluisinta on, kun pitää pysähtyä vaipanvaihtoon tai pukemista varten.Ai niin, ja ensimmäinen ulkomaanmatkakin tuli tehtyä, kun pyörähdimme päivätteeltään Tallinnassa. Ensi viikolla vuorossa onkin sitten vähän pitempi reissu, kun suuntaamme perhelomalle Kanarialle!

Semmoset 10kk kuulumiset meillä! Mitäs teille kuuluu? (:

2 kommenttia:

 1. Oooi, nyt mä oon kateellinen. Mäkin haluisin jonnekin ihanan lämpimään maahan. :D

  Ja suloinen pieni kymmenkuinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en malta odottaa että päästään lähtemään! (:

   Poista