sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Louhisaarenjuoma eli herukanlehtijuoma.

Olen asunut suurimman osan elämästäni viinimarjapensaiden keskellä ja lapsuudenkodissani on _aina_ ollut viinimarjamehua (ja jos mehu loppui, sitä haettiin mummulan kellarista lisää). Kotitekoista, herukanlehdistä valmistettua juomaa en ole kuitenkaan koskaan maistanut. Tänä vuonna korjasin tilanteen, ja koska viinimarjakausi ei ole vielä alkanut, keräsin kotoa vähäsen mustaherukan lehtiä lehtijuomakokeilujani varten.

olin hieman skeptinen juoman onnistumisen suhteen, mutta mustaherukan lehdistä valmistettu Louhisaaren juoma olikin oikeasti tosi hyvää ja raikasta ihan sellaisenaankin. Makeutta voi halutessaan taittaa kivennäisvedellä.

Monessa ohjeessa herukanlehtiä neuvotaan laittamaan jopa neljä tai viisi kertaa enemmän kuin minulla tässä. Minun juomastani tuli tästä huolimatta mielestäni riittävän herukkaista, joten uskon käyttäväni samaa ohjetta jatkossakin.1l mustaherukan lehtiä
5l vettä
25g sitruunahappoa (apteekista)
2 sitruunaa (epähuomiossa minulta olikin sitruunat vähissä, joten käytin yhden sitruunan ja yhden limen)
500g sokeria

Huuhtele mustaherukanlehdet hyvin. Laita lehdet kattilaan ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä 12h.

Siivilöi mehu harson läpi toiseen kattilaan. Lisää sokeri ja sekoita (lämmitin juomaa hieman, jotta sokeri liukeni nesteeseen paremmin). Pullota tai pakasta. Juoma on heti valmista nautittavaksi. 

etualalla kuusenkerkkäsiirappi, takana pullotettu Louhisaarenjuoma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti