maanantai 27. huhtikuuta 2015

(maidoton) kerroskiisseli.

Nna oli kirjoitellut blogiinsa vaniljakiisselin ohjeen ja resepti palautti minunkin mieleeni lapsuusmuistoja.

Me ollaan nyttemmin korvattu lehmänmaito usein kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, joita löytyykin nykyään kauppojen valikoimista useita. Makunsa puolesta suosikkini on kaurajuoma. Kasvipohjainen vaihtoehto maidolle on tämän laiskan kokin suosiossa, koska se ei kiehu yli tai pala niin helposti pohjaan kuin lehmänmaidolla on tapana. Kaurajuomaan keitetyt riisipuurot ja pinaattikeitot voi siis huoletta jättää hellalle hetkeksi vahtimatta porisemaan. Kasvipohjainen vaihtoehto on monelle kuulemma maitoa vatsaystävällisempi vaihtoehto, mutta suosittelen kokeilemaan vaikkei meidän tavoin mitään erityisruokavalioita noudattaisikaan.  

Nyt mulla oli taas kaapissa yksi tetra kaurajuomaa, joten kokeilin valmistaa vaniljakiisselin ensimmäistä kertaa maidottomana. Nostalgiafiilistelyissäni päätin tehdä kerroskiisseliä, joten keitin vaniljakiisselin kaveriksi hedelmäkiisseliä pakkasesta löytyneistä omenalohkoista. 

Maidottomasta vaniljakiisselistä tuli hyvää, ei häpeillyt perinteiselle versiolle. Vaniljakiisseli onnistuu mainiosti myös ilman kananmunaa, kananmuna antaa kiisselille vain hieman täyteläisemmän rakenteen. 



maidoton vaniljakiisseli
5dl kaurajuomaa
1 kananmuna
3rkl perunajauhoja
(3rkl sokeria)
2tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan kaurajuoma, kananmuna, perunajauhot sekä sokeri (perunajauhot kannattaa sekoittaa ensin pieneen tilkkaan kaurajuomaa, jottei kiisseliin tule paakkuja). Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Tarjoile jäähtyneenä omenakiisselin kanssa.

omenakiisseli
5dl vettä
5-6 omenaa lohkottuna
kanelitanko
3/4dl sokeria
2,5rkl perunajauhoja

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää omenalohkot ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois. Sekoita perunajauho tilkaan vettä ja kaada suurus kiisselin joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna pulpahtaa kerran, siirrä kattila pois liedeltä. Tarjoa jäähtyneenä vaniljakiisselin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä. Tuo kulho on vielä ihanan perinteisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kulho on Iittalan kastehelmi sarjaa, johon olen kovin mieltynyt.

      Poista