tiistai 14. huhtikuuta 2015

kantoväline-esittelyssä vaihtoehdot kantorepulle.

Ergonominen kantaminen on selvästi koko ajan yleistymään päin ja se näkyy tässä minunkin blogissa siinä, että mahtipontinen hehkutuspostaukseni numbat mei tai-neliöliinasta on noussut blogin luetuimmaksi tekstiksi.

Meillä kannetaan tuota kohta parivuotiasta edelleen aktiivisesti ja varsinkin nyt kun kelit lämpenee ja ulkovaaterumba vähenee, ulos lähtiessä huomaan taas valitsevani mukaan yhä useammin rattaiden sijaan kantovälineen.


Oon aina tykännyt kantaa lähinnä kudotuilla liinoilla, mutta aina niiden kudottujen rinnalla on myös ollut jokin muu kantoväline. Varsinkin nyt vähän isomman lapsen kanssa kantaminen on usein sellasta "kyytiin-pois-kyytiin"-tyylistä, joten joskus reppu tai vastaava tuntuu kätevämmältä vaihtoehdolta silloin kun lähdetään ulkoilemaan.

taaperotula-kantoreppu

Kantoreput on nykyään tosi suosittuja, mutta mä en edelleenkään koe niitä solkien ja klipsujen takia omaksi jutukseni. Niinpä olenkin etsinyt vaihtoehtoja repulle - toinen niistä on ollut aiemmin esitelty neliöliina ja toinen meiltä nykyisin löytyvä ring tai.

numbat mei tai-neliöliina
Ring tai on neliöliinan tavoin vähän niin kuin repun ja liinan välimuoto. Molemmissa on paneeli niin kuin repussakin, mutta solkien ja klipsujen sijaan olka- ja vyötäröhihnat on solmittavat. Ring taissa on paneelin kummallakin sivulla rengaspari, jonka läpi olkahihnat pujotetaan. Neliöliinalla tai ring tailla kantotuntuma on minusta enemmän "liinamaisempi" kuin repussa ja sekin on varmaan yksi syy, miksi olen tykästynyt näillä kantamiseen reppua enemmän. 

taaperokokoinen koala ring tai

Mulla pyörähtäneet neliöliina ja ring tai ovat kumpikin Liinalapsen valmistamia. Neliöliinamme oli välikokoinen numbat mei tai. Koala ring taimme puolestaan on taaperokokoinen. On tosi yksilöllistä missä vaiheessa mikäkin koko sopii. Välikokoinen neliöliina tuli meille lapsen ollessa 10-kuinen ja välikoko menisi edelleen nyt lapsen ollessa melkein parivuotias. Samalla taaperokokokaan ei ole enää liian suuri. Lapsi käyttää tällä hetkellä vaatekokoa 92(-98) ja painaa n. 12-13kg.

neliöliina
ring tai

Nykyään toimin kantoliinayhdistyksen tukihenkilönä omien taitojeni mukaan ja opastuksissa multa kysytään usein, miten lapsen saa repulla selkään. Ennen käytin repun/neliön/ringtain kanssa samaa ns. supermiestekniikkaa kuin kudotulla liinallakin, mutta silloin vyötäröhihna oli mun mielestä vaikeampi saada niin optimaalisesti kuin olisi voinut. Nykyään käytän repulla/neliöllä/ringtailla tätä tekniikkaa (video), jolla lapsen saa nopeasti ja helposti selkäkantoon. 

Tässä esiteltyjen kantovälineiden lisäksi on olemassa myös muita vaihtoehtoja, mutta nämä on ne, joista itselläni on kokemusta. Toivottavasti tästä postauksesta oli iloa jollekin, joka miettii kantovälineviidakossa itselleen mieluisaa kantovälinettä.

Minkäslaisilla kantovälineillä teillä kannetaan, vai kannetaanko?


2 kommenttia:

  1. Kiitos linkkivinkistä. Helpottanee myös meidän selkäliinailuharjoituksia. Itse tykkäsin pikkuvauvan kanssa eniten trikooliinasta. Vauvan hieman kasvaessa rengasliina oli paljon käytyössä etenkin kotona nopeutensa vuoksi. Pitkä kudottu liina taas on minusta miellyttävin, jos täytyy kantaa pitkään yhtä menoa.

    Täällä on ollut hiljaista liinailurintamalla, mutta eiköhän nyt lämpimien säiden tultua taas aktivoiduta. Eilen kannoin Pirpanaa kotona rengasliinassa ja muistin, miten mukavaa liinailu onkaan.

    VastaaPoista
  2. Tuo videolla näytetty tekniikka on kyllä hyvä. Joku opetti sen mulle joskus jollain liinatreffeillä ja nykyään olenkin käyttänyt vain sitä.

    Meillä on ollut samat kantovälineet käytössä kuin teilläkin. Rengasliinasta tykkään myös edelleen taaperon kanssa pikaliinana nopeilla lähikauppareissuilla ja muilla lyhyemmillä kantorupeamilla.

    VastaaPoista