tiistai 6. toukokuuta 2014

sitrusjuustokakku.

Olen tehnyt aika paljon erilaisia juustokakkuja, ne ovat mielestäni täytekakkua helpompi valmistaa ja maistuvatkin paremmalle. Loppujen lopuksi tällainen yksinkertainen versio taitaa olla yksi suosikeistani. Sitruunankuori tekee kakusta ihanan raikkaan. Sokerin kanssa kannattaa olla tarkkana, koska (minun mielestä) juustokakku on parhaimmillaan, kun se ei ole liian makeaa.


Jos käytät isompaa kuin halk. 22cm vuokaa tai haluat enemmän täytettä, käytä täytteeseen 3-4dl kermaa TAI lisää ohjeen täytteeseen 1-2 vaahdotettua kananmunanvalkuaista. Ohjetta suurentaessasi muista lisätä myös täytteen liivattemäärää yhdellä tai kahdella liivatelevyllä.

SITRUSJUUSTOKAKKU

pohja
175g (1 pötkö) kaurakeksejä
80g voita sulatettuna

täyte
2dl kermaa 
180g appelsiinituorejuustoa
4 liivatelehteä
1-2tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
½ sitruunan raastettu kuori
n. 2rkl sitruunan mehua

kiille
2,5dl esim. appelsiini-mangotäysmehua
3 liivatelehteä

Pingota leivinpaperi halk. 22cm irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa keksit esim. tehosekoittimella. Sekoita sulatettu voi sekä keksimurska, painele seos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen (väh. 10minuutiksi). Vaahdota kerma, sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto. Mausta täyte sokerilla sekä sitruunankuoriraasteella.

Kuumenna kattilassa tilkka sitruunamehua kiehuvaksi. Siirrä kattila pois levyltä, purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuuman mehutilkan joukkoon. Lisää liivateseos varovasti täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. (Jos käytät täytteeseen vaahdotettuja kananmunanvalkuaisia, lisää viimeisenä vaahdotettu valkuaismassa täytteen joukkoon varovasti käännellen.). Kaada täyte vuokaan, tarvittaessa levitä tasaisesti myös reunat "umpeen" jottei kiillettä pääse valumaan kakun ja vuoan reunojen väliin. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen 1-2 tunniksi.

Valmista kiille. Liota taas liivatteita kylmässä vedessä. Kiehauta ½dl mehua kattilassa, sulata liivatelehdet mehutilkan joukkoon. Lisää liivateseokseen loppu mehu, sekoita. Kaada kiille varovasti hyytyneen kakun pinnalle. Annan kakun olla jääkaapissa vielä väh. 1-2 tuntia tai kunnes kiille on hyytynyt. Koristele ennen tarjoilua.

Irrota kakku varovasti vuoastaan veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku tarjoilualustalle veitsen tai ohuen lastan avulla.


2 kommenttia:

  1. Nom nom, niin kaunis ja herkullisen näköinen. Minua myös ilahduttaa valtavasti tuo Ministerin vappumarssi. Sitä on pitänyt katsoa monta kertaa peräkkäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vappumarssi saa tosiaan hyvälle tuulelle (:

      Poista