tiistai 8. huhtikuuta 2014

pohdintaa turvaistuimesta.

Vauva-arkea on takana jo melkein vuoden päivät. Niihin päiviin mahtuu paljon hyviä kokemuksia, mutta kuitenkin sitten myös niitä vähemmän hyviä.

Ja jälkimmäisen listan kärjessä on turvaistuimen valinnanvaikeus. Eikä meillä ole edes autoa...!! (oikeasti voi varmaan olla aika tyytyväinen ja todeta elämän olevan suht koht mallillaan, kun kokee turvaistuimen valinnan äitiydessään tällä hetkellä vaikeimmaksi asiaksi)

Turvaistuinviidakko.. huoh. Istuimia on lukemattomia, ja eri testejä tutkiessa päänsä saa vain entistä enemmän pyörälle. Autoliiton turvaistuintesti kuulosti mun korvaan tutuimmalta, joten tutustuin ensin siihen. Jotenkin ajattelin testin olevan suomalainen/pohjoismainen, mutta Autoliiton testi tehdäänkin Keski-Euroopassa. Ja aina istuimen huonoimmilla ominaisuuksilla. 

Eli jos on vaikka istuin, jota on mahdollisuus käyttää sekä selkä ja naama menosuuntaan, isofix ominaisuudella tai ilman, niin silloin testi tehdä VAIN kasvot menosuuntaan ilman isofixiä. "Yllättäen" ne istuimet, joita käytetään aina isofixin kanssa, pärjäävät testissä parhaiten. Lisäksi Autoliiton testissä pisteet eivät kerry vain ja ainoastaan turvallisuudesta, vaan miinusta voi ropista vaikka niinkin oleellisesta asiasta kuin istuimen kangasmateriaalista tai siitä, miten helposti irrotettavat/pestävät kankaat istuimessa on. Hohhoijaa.

Sitten löytyy kaiken maailman eri merkintöjä..

E-merkintä
"Kun lapsen autossa kuljettamiseen tarkoitettu turvalaite täyttää sille lainsäädännössä asetetut vaatimukset, se saa E-hyväksymismerkinnän. E-hyväksynnällä tarkoitetaan Euroopan taloudellisen komission vaatimusten mukaisuutta. Kaikkein Suomessa myytävien lasten turvaistuimien tulee olla E-hyväksyttyjä. Se, että istuimella on viranomaishyväksyntä, takaa tietyn turvallisuustason, mutta hyväksynnän saaneiden turvaistuinten välillä voi olla suuriakin eroja turvallisuudessa."

T-merkintä
T-hyväksyntä on Ruotsin Liikenneturvaviraston myöntämä lisähyväksymismerkintä turvaistuimille, joissa ei heidän mukaansa lapsen päähän kohdistuva kaularankaa venyttävä kiihtyvyysarvo ylitä 20 g-voimaa. Toistaiseksi näitä T-lisähyväksymismerkintöjä on myönnetty vain selkä menosuuntaan asennettaville turvalaitteille.

Ruotsalainen PLUS-testi vakuuttaa mua Autoliiton testiä enemmän. Se on euroopan arvostetuin turvaistuintesti, ja lisäksi ainoa (??!), jossa testataan päähän ja niskaan kohdistuvaa törmäysvoimaa kolaritinteessa. Tulokset näytetään erikseen joka istuimen eri kiinnityssysteemeille. Plus Test - hyväksynnän saaneet istuimet ovat aina E-hyväksyttyjä. Testi ei ole pakollinen, vaan istuimen valmistaja voi teettää sen istuimilleen. 

Jotta ajatukset saisi vielä vähän enemmän sekaisin..


Klippan Triofix / kuva

Että semmosta o_O Meillä ei tosiaan omaa autoa ole, mutta varsinkin mun ja miehen kotiseuduilla liikkuessa  turvaistuimille olisi tarvetta. Tällä hetkellä mua houkuttelisi eniten suomalainen Klippan triofix-istuin

Millaisia turvaistuinkokemuksia muilta löytyy?

6 kommenttia:

 1. klippan on hyvä, mutta aivan prkl:n kallis. Tosin meille myyjä sanoi lastentarvikkeella ihan suoraan että se ei meidän autoon käy niin hyvin, koska meillä on jotenkin kaltevat penkit. Mulle isoja asioita on käännettävyys (kiinnitys molemmin puolin, koska meillä Miio matkustaa selkä menosuuntaan olevalla penkillä niin että istuin on kiinnitetty kuten se pitäisi kiinnittää kasot menosuuntaan). Koska pakettiauto :D Lisäksi tietysti hinta. Miiolla on käytössä Graco cosmic comfort s. Mulla on mennyt usko noihin testeihin, joskus oon katsonut noita testivideoita ja JOS ne penkit olis kiinnitetty edes hiukan niinkun pitäisi, ne olisi uskottavia edes hitusen. Mutta useimmissa on sekä lapsen, että penkin kiinnitysvyöt ihan löysällä ja penkki pomppii valtoimenaan siellä autossa :( taitaa osassa testeissä olla vielä turvaistuinvalmistajiakin takana :( Eli unohdan testit ja luotan omaan arviointikykyyni. Ja siihen kuinka tukevasti istuimen saa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sekin vielä.. Ihan niinkun ei riittäs, että istuimet ja testit on erilaisia, niin sitten pitää ottaa huomioon vielä se istuimen sopivuus omaan autoon. Huhhuh. Tonne turvaistuinviidakkoon on kyllä niin helppo eksyä.. Mut pitää seuraavalla kerralla lapsuuden kotiseuduilla käydessä mennä testailemaan istuimia, toivottavasti sopiva löytyy. Klippan on kyllä kallis, ja varsinkin kun turvaistuin tulee meillä vaan mummolakäyttöön. Turvallisuus tietysti ennenkaikkea, mutta kyllä noilla varmasti rahastaakin osataan /:

   Istuinviidakossa kahlatessa mä oon myös tällä hetkellä erityisen tyytyväinen siihen, että täällä toi julkinen liikenne toimii niin mainiosti, ettei meillä oo omalle autolle (ja sille istuimelle..) tarvetta. Saapahan vähän pitkitettyä päätöksentekoa..

   Poista
 2. Ah. Tuo oli kyllä semmoinen suo tuo turvaistuinviidakko. Meillä oli tietyt ehdot, jotka täyttyivät ainoastaan tuolla Klippanilla ja BeSafen turvaistuimella. Tai siis nuo oli ne ainoat mitkä täällä meidän ainoassa lastentarvikkeita myyvässä liikkeessä olivat tarjolla.. Jos olisi jaksanut lähteä tutkailemaan tarjontaa netissä, olisi saattanut saada istuimen huokeammalla hinnalla, mutta juu nou, säästettiin tuolla vähän sitä kallisarvoista aikaakin kun ostettiin suoraan liikkeestä. =) Eli Klippan istuu kyydissä (BeSafe oli liian tilaavievä autoon) ja vajaan puolen vuoden kokemuksella ollaan siitä kyllä tykätty. Varsinkin nyt kun poika on kasvanut pituutta niin näyttääkin istuimessa jo vähän paremmalta eikä vain semmoiselta kärpäsenkakan kokoiselta ölliäiseltä.. =D Tokikaan me ei tiedetä miltä siinä kyydissäolo maistuu, mutta poika on alkanut taas viihtymään autossa joten ei se varmaan ihan hirveä ole..

  Ja menin muuten vain entistä enemmän sekaisin niitä turvatestejä lukiessa, joten lopetin lukemisen heti ensalkuunsa. Luotin enemmän käyttäjien kommentteihin täällä netin syövereissä.

  Lykkyä istuimen metsästykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mulle ne toisten kommentit on yhtä loputon suo kuin noi testitkin.. Toivottavasti nyt vaan osaisin tehdä sen oikean päätöksen ja sopiva turvaistuin löytyy!

   Poista
 3. Meidän kokemuksia on tuolla: http://harmaajamuutiloisetvarit.blogspot.fi/2014/01/turvaistuin-juno-2fit.html?showComment=1389634832920#c2212742414506535789

  Me tarvittiin istuin, jossa on sekä isofix (turvallisempi) että mahdollisuus vain turvavyökiinnitykselle (tarvittiin istuin ennen autonvaihtoa eikä vanhassa autossa ollut isofixiä + ollaan aika paljon isovanhempien autojen kyydissä). Aluksi vierastin ajatusta siitä, että lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan, koska pidin sitä turvattomampana. Se ei kuitenkaan ole niin, JOS istuin on suunniteltu nimenomaan siihen. Turvattomimpia ovat ne istuimet, joissa on kaksi suuntamahdollisuutta,kannattaisi ilmeisesti aina valita vain toinen vaihtoehto.

  Nyt neljän kuukauden jälkeen olen tykännyt meidän istuimesta. Lapsi viihtyy, todella helppo kiinnittää vöillä autoon kuin autoon ja vielä jää vähän tilaa takapenkillekin.

  (Ja miekin ahdistuin turvaistuinviidakossa: kysyin Oon kokemukset, menin yhteen liikkeeseen ja ostettiin sieltä se ainoa sopiva, mutta se oli kyllä _meille_ hyvä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, muistin kirjoitelleeni vastauksen mutta en sitten näköjään julkaissutkaan mitään! Palkki-istuimia tuntuu olevan nyt monella, mä en oikein tiedä.. en tiedä, öö. En tiedä edelleenkään yhtään mikä olis meille hyvä. Mä arvon täällä varmaan niin kauan, ettei sille istuimelle ole enää "kohta" tarvetta ollenkaan..

   Poista