lauantai 9. toukokuuta 2015

kotitekoinen inkivääriolut.

Meillä ei erityisemmin välitetä simasta, joten en sitä vappuna valmista. Sen sijaan kokeilin tänä vuonna toisenlaisen vappujuoman tekoa ja valmistin sitruunanraikasta ginger beeriä Glorian ruoka & viini-lehden ohjeella.

Satsin muhittua aikansa, avattiin pullot ja maisteltiin. Oli vähän sitä mitä odotinkin: sitruunaista inkiväärisimaa. Lisäksi juoman väri on sellainen, että eräs kylässä käynyt kaverini erehtyi minun innostuneen pullottamaan jotakin aivan muuta.. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta tämä oli kuitenkin parempaa eikä niin makeaa kuin tavallinen sima, mutta silti liian simamaista minun makuun.

Inkivääriä ja sitruunaa laitoin omasta mielestäni reilusti, mutta olis saanut olla vieläkin reilummin. Erityisesti sitä inkivääriä. Varsinkin siman ystäville tämä on varmaan kuitenkin helppo ja kokeilemisen arvoinen kesäjuoma tai vaihtoehto vapuksi tavalliselle simalle.


1 (luomu)sitruunan kuori
1 1/2–2 1/2 rkl raastettua inkivääriä
1 1/2 dl sitruunan mehua (2–3 sitruunaa)
2 1/2 dl sokeria
3 rusinaa
2 1/2 l vettä
10 g tuorehiivaa tai 5 g kuivahiivaa


Raasta sitruunankuori isoon kulhoon tai kattilaan. Kuori inkivääri ja raasta sitä maun mukaan joukkoon. Lisää sitruunoiden mehu, sokeri ja rusinat. Lisää 1 l kädenlämpöistä vettä ja sekoita, niin että sokeri alkaa sulaa. Lisää hiiva ja loppu vesi.

Peitä astia tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan 4–6 tunniksi. Sekoita pari kertaa käymisen aikana.

Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan, ginger beer on valmista siivilöitäväksi. Kaada juoma tiheän siivilän ja suppilon läpi puhtaisiin pulloihin. Jos et omista suppiloa, kaada juoma ensin kannuun, jossa on nokka. Täytä pullot niin, että nesteen ja korkin väliin jää ainakin 7 cm tilaa.

Lisää jokaiseen pulloon yksi siivilöity rusina. Voit seurata hiilihapon muodostumista rusinoista: kun ne nousevat pintaan, juomassa on tarpeeksi happoja. Kierrä korkit tiukalle ja jätä huoneenlämpöön yöksi.

Aamulla ruuvaa korkkeja auki, jotta ylimääräinen hiilihappo pääsee ulos. Siirrä pullot jääkaappiin. Inkiväärioluen maku tasaantuu ja hapokkuus korostuu kypsyessä. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän ikäisenä. Avaa pullo varoen, sillä juoma saattaa kuohua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti