maanantai 6. lokakuuta 2014

kestovaippahurahduksesta.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä kestovaippaviikkoa.

Me aloiteltiin kestoilua heti synnäriltä kotiutumisen jälkeen. Aluksi kestoja käytettiin vain päivisin, mutta jatkuvasti valskaavien yökertsien myötä siirryimme pian käyttämään pelkkiä kestovaippoja. Sillä tiellä ollaan oltu kohta puolitoista vuotta.

tässä vaipat kauniisti rivissä ENNEN lapsen syntymää ;)
Kestovaippailupäätöksen tein jo raskausaikana. Avoimin mielin mentiin, mutta jos juttu ei toimi, hampaat irvessä emme ala kestoilemaan. Ostin tulevaa perheenjäsentä varten myös kertisvaippoja, mutta suurin osa jäi käyttämättä ja ne lahjoitettiin eteenpäin.

Miksi meillä kestoillaan, ei siihen kai ole mitään yksiselitteistä vastausta. Vaipat toimivat hyvin ja ekologisuus on plussaa, josta itselle tulee hyvä mieli. Kestoiluun liittyvät ennakkoluulot ovat osoittautuneet ihan huuhaaksi. Herkkänenäiselle kestoilun yksi parhaimpia puolia on se, että vaipat eivät haise läheskään samassa mittakaavassa kuin kertikset (erityisesti yleisissä lastenhoitohuoneissa vieraillessamme vaipparoskiksen haju pääsee joka kerta yllättämään..). Meillä likavaipat huuhdellaan tarvittaessa ja säilytetään avonaisessa ämpärissä. Pyykkiä tulee lapsiperheessä muutenkin, ja koen että vaippapyykki 2-3 päivän välein ei ole mikään hirveän iso rasti.


Vaikka kestovaipat ovatkin osoittautuneet meidän perheessä ihan loistovalinnaksi, on kertisvaipoissakin toki ne omat hyvät puolensa. Niinkuin monessa muussakin vanhemmuuteen liittyvässä asiassa, kaikki ei sovi kaikille. Uskoisin, että kestovaippailukin vaatii vähän sellaisen oman hurahtamisensa aiheeseen, sillä vaippatermistö on laaja ja ensikertalaiselle monimutkaisen kuuloinen. Kaikki eivät ehkä kestovaippailusta innostu, mutta tällä kokemuksella uskallan sanoa, että voi tää olla kivaakin. Värikkäät kuosit piristävät arkea ja motivoidun ajatellessani, että yksikin päivittäin käytetty kestovaippa on vuodessa 365 vaipparoskaa vähemmän. Kestoilu on tullut myös edulliseksi, varsinkin kun olemme hankkineet lähes kaikki vaipat käytettyinä - joskin onhan niiden etsimiseenkin kulunut sitten se oma vaivansa.

Muihin lapsiperheisiin törmään päivittäin, mutta muihin kestoilijoihin harvemmin. Oletko kokeillut kestovaipatusta, kestoillaanko teillä?

2 kommenttia:

  1. Meidät sie tiedätkin. :) Meillä yökestoilu jäi (jo!!) vuosi sitten ja se vähän harmittaa, koska vähän turhahan se kertisvaippapaketti on siinä kestovaippojen vieressä. Ja voi luoja kun nuo kertsit haiseekin, parjattu kestovaippakori tuoksuu suorastaan ruusuilta sen rinnalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestoiluun tuntuu liittyvän tosi paljon ennakkoluuloja, liekö sitten vaan tietämättömyyttä vai mitä (?)

      Poista